UNGDOM

Välkommen till äventyr med Halmstad OK!

Gemenskap - Glädje - Engagemang blandat med lite Galenskap

Lär dig träna orientering

Häng med på tävling, spring stafett med oss eller bara jogga och ät soppa på våra återkommande aktiviteter.

Halmstad OK är en förening för dig som vill ha roligt, må bra, uppleva naturen och utvecklas inom orientering och löpning. 

Vi erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, träningar och arrangemang för olika målgrupper; barn och unga, motionärer och elitlöpare. 

Med erfarna ledare och stort engagemang från klubbens medlemmar som du snabbt lär känna skapar vi fysisk rörelse med en meningsfull fritid för alla, oavsett ålder och ambitionsnivå. 

Orienteringslöpning

Olika varianter

DSC03071

Dag

Öppen eller åldersklass. Kort-, medel- eller långdistans. 

DSC08320

Indelning som dag. Men extra krydda då man letar reflexer i pannlampans sken. 

IMG_0603

Publiknära löpning i bebyggelse. Extra noga med vägvalen. 

Grupper

Knatte

För de minsta. Lek med karta och kontroller. Grunder kring karttecken och passa kartan. Enkla banor för att få utlopp för "spring".

Grön

Första steget i Trappan. Här läggs grunden för orienteringskunnandet. Det viktiga på den här nivån är att få en förståelse för vad en karta är och vilka de vanligaste färgerna och karttecknen är. På den gröna nivån ska man också klara av ledstångsorientering och att byta ledstång både vid kontrollen och på sträckan mellan två kontroller. Att passa kartan är en annan viktig kunskap på den gröna nivån.

Vit

Det andra steget i Trappan. Här fortsätter man att träna på ledstångsorientering. Ledstängerna är dock lite svårare och kanske lite mindre tydliga. Kontrollerna kan ibland sitta vid sidan av ledstången, så det gäller att träna på att ha framförhållning i orienteringen. På den vita nivån kommer man också att träna på de första vägvalsproblemen och man kommer att träna på att gena och snedda över öppen mark.

Gul

Tredje steget i Trappan. Här kommer man träna på lite svårare vägvalsproblem. Nu är det inte bara ledstänger att ta hänsyn till utan man får också träna på att gena kortare sträckor genom skogen, hela tiden med säkra uppfångare. För att kunna gena genom skogen behöver man träna på de karttecken som visar framkomlighet och sikt. På den gula nivån tränar man också på enkel kurvbildsorientering, vad är upp, vad är ner och var är högsta punkten. Kontrollerna sitter också lite längre från ledstången och det är inte säkert att man ser dem därifrån.

Orange

Det fjärde steget i trappan. På den här nivån tränar man på att lämna ledstängerna för att istället använda andra terrängföremål för att orientera. Det kan till exempel vara tydliga höjder och sankmarker. Ibland orienterar man mot en höjd, ibland springer man utmed en höjd. Det blir då en form av ledstång. Det blir allt viktigare att kunna läsa och förstå höjdkurvor. Det är viktigt att kunna förstå och använda sig av tekniker som förenkla, förlänga och generalisera. När man orienterar gör man det ofta med hjälp av hållpunkter. När man har lärt sig orientera på den här nivån har man i princip lärt sig använda alla typer av verktyg.

Ledare i de olika grupperna

Här finns mer info om vad du får som medlem.

Rulla till toppen